10: Bos en Veen

Van hier gaan we in noordelijke richting terug naar het fietspad. Dit steken we over.

Het ven, links van de zandweg, is plaatselijk bekend onder de naam ‘Gebben zien veentien’, omdat hier ene boer Gebben vroeger blijkbaar het recht had om turf te graven en er in de buurt woonde. Wat verderop, aan de andere kant van de keienweg ligt het ‘Woldring’s meertje’. Op de topografische kaart staat het eerste ven aangegeven als “De Kijl”, inmiddels een prachtig stukje natuur, waar koeien lopen voor de begrazing, waar de nachtzwaluw nestelt en vele zeldzame planten zijn te vinden. Hier groeit ook kraaiheide (=iebeer, waar de Ieberenplas naar is vernoemd).
Aan een van de eikenbomen vooraan heeft zich ooit iemand verhangen.
Iets verder naar het westen liggen enkele petgaten, gaten, waaruit veen werd gewonnen door een andere boer.

Natuurcamping van Staats Bos Beheer De Kijl

De camping werd in 2008 en 2009 geheel gerenoveerd. Er kwamen meer sanitaire voorzieningen, meer staanplaatsen met meer privacy en een mogelijkheid om iets gezamenlijks, zoals een open vuur of barbecue, te doen. Het zandpad dat we bij de camping oversteken was een belangrijke doorgang naar de Wezuperbrug en heette vroeger de Postweg en kwam vanuit Assen. Het heet nu Kwekebosweg.


Sinds het graven van het Oranjekanaal in 1857 is het landschap drastisch veranderd. Het veen uit de Odoornervenen, ten oosten van Schoonoord, werd in ras tempo afgegraven en het gebied werd vervolgens ontgonnen tot landbouwgrond. Het uitgestrekte Ellertsveld, ten noorden van het Oranjekanaal en in de 19e eeuw nog een zeer omvangrijk heidegebied, werd ook gedeeltelijk t.b.v. de landbouw ontgonnen. Daarnaast werd het voor een groot gedeelte in werkverschaffingverband bebost. Toch bleven vele stukken heideveld, stukken stuifzandgebied en vennetjes behouden.

Het moge duidelijk zijn dat we een route lopen door een landschap, waarin in de laatste 100 tot 150 jaar stormachtige ontwikkelingen hebben plaatsgevonden. Dit laatste wordt prachtig geïllustreerd als u eens een bezoek brengt aan het openluchtmuseum “Ellert en Brammert”. Daar kunt u de sfeer proeven van Drenthe, zoals het was aan het eind van de 19e eeuw.

Meer informatie: Vervening in DrentheGebben zien MeertienLendekamps veentje